Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHRAMOSTOVÁ VLASTA

15. 8. 2011

 Datum narození: 17. 11. 1926 (84 let)

Místo narození: Brno, ČR

Vlasta Chramostová je česká divadelní a filmová herečka. Je vdaná, jejím manželem je kameraman Stanislav Milota. Zahrála si ve filmech jako Spalovač mrtvol nebo Je třeba zabít Sekala. Byla dvakrát nominována na Českého lva.

V letech 1941–1945 studovala u profesorů Rudolfa Waltra a Zdeňky Gräfové na Státní konzervatoři v Brně. Za komunistické diktatury hrála v mnoha filmech i v Národním divadle, ale po podepsání Charty 77 jí bylo hraní zakázáno, a tak hrála doma ve svém bytě pro přátele. Mluvíme o tzv. bytovém divadle. Vždy tvrdě prosazovala své názory, a také proto se dostala na seznam osob se statusem nežádoucí. Po osvobození byla u zrodu brněnského Svobodného divadla (dnešní MDB), poté působila v Městském divadle v Olomouci. Následovali 4 sezony v Národním divadle v Brně. Na dalších dvacet let spojila svůj umělecký život s pražským Divadlem na Vinohradech, kde dostala řadu velkých rolí.

V současné době pracuje na televizním seriálu Hraběnky a můžeme ji vidět v dramatu Odcházení (2010), který režíroval světově uznávaný dramatik a politik Václav Havel.

Prezident Václav Havel jí v roce 1998 udělil Řád T. G. Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. Roku 2007 si zahrála se svým manželem hlavní roli ve videoklipu k singlu „Plán“ kapely Kryštof, což bylo ze strany kapely vyjádření obdivu k této dvojici (samotná píseň popisuje vztah mezi mužem a ženou penzijního věku).

Sama herečka o sobě říká:
„Prožila jsem tři životy. První byl herecký, druhý disidentský a třetí byl životem návratů. Herecký trval od 15 do 44, disidentský dalších 20 roků. Teď žiji návraty.“ 


Pavel Černovický

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář