Jdi na obsah Jdi na menu
 


SOUMRAK BOHŮ

18. 3. 2012

 

V současné době se rozmáhá trend tzv. Live přenosů z Metropolitní opery New York, zvané taky The Met. Jedním z přenášených představení byl i Soumrak bohů Richarda Wagnera. Opera je čtvrtým dílem tetralogie o prstenu Nibelungů. Předcházely jí Zlato Rýna, Valkýra a Siegfried. Sleduje osudy hrdiny Siegfrieda a jeho milé, valkýry Brynhildy. Opera končí tragicky, Siegfried je zabit, Brynhilda páchá sebevraždu a sídlo bohů je zničeno plameny.

img011.jpg

 

Samotná opera se hodnotí velice těžce. Pěvecké výkony byly vynikající, velkého aplausu se dočkali hlavně Deborah Voigt (Brynhilda) a Eric Owens (skřet Albriech). Naopak velice nepřesvědčivě na mě působil Jay Hunter Morris v roli Siegfrieda. Měl by si asi najít partnerku, jeho vyznání lásky by neuvěřilo ani malé dítě.

Další zajímavou věcí byla koncepce jeviště. Byl použit moderní systém tzv. pohyblivého jeviště, kde na původní podlaze byly položeny jakési spojené trámy, které se pohybovaly a nasvěcovaly. Vznikla tak velmi originální scéna téměř bez kulis.

Hudbu ani hodnotit nemusím, vždyť jméno Richarda Wagnera zná celý svět. O čem bych se ale měla zmínit, je samotný přenos.

Vlastní přenos probíhal jako v kině – přes scénu v Redutě, kde se přenáší, bylo nataženo plátno. Ve spodní části byly promítány anglické titulky, pod nimi české, které mnohdy neodpovídaly zpívanému textu.

I přes drobné chyby se mi opera líbila jak zpracováním, tak příběhem. Všem bych ji doporučila, jen neudělejte stejnou chybu jako já a nezačněte od konce cyklu. Většinou pak již předchozí díly nedávají.

 

Představení: 11. 2. 2012

Doba trvání: 6 hodin

 Eva Svobodová

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář