Jdi na obsah Jdi na menu
 


RICHARD III.

23. 2. 2012

 

Král Richard III.  je dílem slavného W. Shakespeara. Toto drama, podle mě, patří mezi jeho nejzdařilejší. I když král Richard volně navazuje na sérii Jindřichů, vůbec nevadí,  jestli je neznáte.

Co se týče ztvárnění v Mahenově divadle, myslím si, že je opravdu kvalitě zpracované a ještě lépe zahrané. V hlavní roli Richarda III. oslnil Petr Halberstadt. Věřila jsem mu každé slovo, každý pohyb, byl to prostě Richard, jak má být, šel z něj strach, byl neuvěřitelně prohnaný, lstivý a prospěchářský. Moc obdivuji, že opravdu zahrál děsivého šílence a neudělal z toho parodii. Chvílemi jsem z něj měla strach a chvílemi jsem s tímto vraždícím maniakem skoro soucítila!

Ovšem Petr Halberstadt nebyl jediný, kdo skvěle zahrál svou roli. Ostatní herci také hráli velmi přesvědčivě. Vzhledem k faktu, že jsem tuto inscenaci viděla už podruhé, musím podotknout, že teď již zesnulý Jiří Dufek se mi v roli lorda Hastingse líbil mnohem víc než Zdeněk Dvořák. Nic proti němu nemám, ale připadalo mi, že se mnohem víc hodí pro roli nějakého vesnického strýčka než na váženého vévodu uprostřed Války růží. Myslím si, že zahrát Shakespearovy hry, které jsou psané úplně jiným jazykem, není vůbec snadné, a proto všem hercům patří můj obdiv, protože to zahráli opravdu excelentně. Také musím pochválit režiséra, že z toho neudělal zkaženou parodii.

Jednoduchost scény díky promítání tematických animací, které sloužily k dokreslení scény vůbec ničemu nevadila. Také osvětlení a výstižná hudba dodávaly představení na děsivosti a tajemnosti. Co se mi ovšem ani trochu nelíbilo, byly kostýmy. Král v županu a královna v kabaretních šatech se mi opravdu do tohoto dramatu nehodili. Také dobově mi kostýmy nepřišly moc uvěřitelné.

Celkově toto představení hodnotím jako moc povedené a všem vřele doporučuji. Já bych na něj mohla chodit znovu a znovu a neomrzelo by se mi.

 Veronika Helánová

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář