Jdi na obsah Jdi na menu
 


CID

26. 3. 2012

 

Tragikomedie o lásce a cti, aneb jak to vypadá, když lidé staví čest před lásku

 

Jiména a Roderigo mají již za krátkou dobu mít svatbu. Jejich otcové se ale smrtelně urazí a Roderigův otec chce, aby ho Roderigo pomstil. Ten se zmítá mezi láskou k Jiméně a mezi loajálností k otci a k rodu. Nakonec zvítězí čest, pomstu uskuteční a zabije Jiménina otce.  Poté se musí skrývat protože u Jimény také zvítězila čest a žádá Roderigovu hlavu. Ten utíká do války, kde vyhraje spoustu bitev a je prohlášen za hrdinu. Díky tomu se může vrátit domů, protože mu král odpustil. Jiména i přesto, že ho miluje, žádá nadále jeho hlavu. Zvítězí u ní nakonec láska nebo čest? 

 

 

Don Fernando, první král Kastílie

Viktor Skála

Dona Urraca, kastilská infantka

Pavla Vitázková

Don Diego, otec dona Rodriga

Zdeněk Junák

Don Gomez, hrabě z Gormazu,otec Jiménin

Petr Štěpán

Don Rodrigo, nápadník Jiménin

Jiří Mach

Don Sancho, zamilovany do Jimény

Lukáš Janota

Don Arias, kastilský šlechtic

Jaroslav Matějka

Don Alonso, kastilský šlechtic

Patrik Bořecký

Jiména, dcera dona Gomeze

Evelína Kachlířová

Leonora, vychovatelka infantčina

Irena Konvalinová

Elvíra, vychovatelka Jiménina

Miroslava Kolářová

 

 

Na představení jsem se dost těšila, ale bohužel nesplnilo mé očekávání.

Zezačátku mi představení trochu připomínalo Romea a Julii. Později jsem si to však již nemyslela.  Ve známé romantické tragédii měli hlavní hrdinové v žebříčku hodnot na prvním místě lásku. Zde to byla čest.

Nejprve bych se ráda zmínila o kostýmech, které mě hned na první pohled zaujaly. Měly všechny odstíny červené. Byl to dobrý nápad, ale v kontrastu s červeným pozadím se mi to nezdálo jako dobrý nápad. Vzájemně se to přebíjelo a bolely z toho oči.

Další zajímavostí bylo, že v prvním dějství vystupovali na scéně vždy maximálně tři herci, kteří se spolu bavili ve dlouhých monolozích.  Ve druhé polovině bylo na scéně víc herců. Musím uznat, že druhé dějství se mi líbilo víc.

Mezi každou scénou se odehrávaly „býčí zápasy“. Formou baletu tam vždy někdo zápasil s „býkem“.  Nejspíše to mělo vyjadřovat vnitřní boj herců, což se mi však příliš nelíbilo.

Co se týče hereckých výkonů, nemám jim co vytknout. Bylo to náročné představení a myslím, že všichni ho hráli realisticky. Některé postavy se mi povahově nelíbily, ale nebylo to způsobeno tím,  jak hráli.

Divadlo obsahovalo spoustu zajímavých myšlenek k přemýšlení.  Nevím jak jiným, ale mě se základní myšlenka, o které bylo celé představení, moc nelíbila. A to z jediného důvodu - protože s ní nesouhlasím. Všichni zde totiž stavěli čest a loajálnost před lásku. V tomto ohledu mám raději Romea a Julii.

Veronika Helánová.